26/04/2024

NALLIHAN

  • 12/11/2014

Ülkemizin vefakar, asil, çalışkan ve vatanına bağlı insanlarını barındıran güzel ilçemiz Nallıhan’ı her yönüyle tanıtmak temel amacımızdır.Nallıhan ilçesi yer altı ve yerüstü kaynaklarıyla ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Çayırhan Termik Santrali, Sarıyar Hasan Polatkan Barajı, Gökçekaya Barajı, Yenice Barajı ile ülke ekonomisine önemli bir enerji katkısı mevcuttur. Çayırhan kömür işletmesinin kömür rezervi ise 400 milyon ton olup her yıl 1.6 milyon tonu Çayırhan Termik Santralinde enerji üretmek amacıyla kullanılmaktadır.Nallıhan ilçesi önemli bir meyvecilik ve hayvancılık deposu durumundadır.

Ankara’nın batısında ve çok engebeli bir arazi yapısına sahip olan Nallıhan, Doğudan Beypazarı, Kuzeybatıdan Göynük, Kuzeyden Mudurnu-Seben, Batıdan Sarıcakaya, Güneyden Eskişehir ve Mihalıçcık’la çevrilidir. İl merkezine 159 km mesafede olan ilçenin dört bir tarafı dağ ve tepelerle çevrili olup İlçe, kendi adıyla anılan Çayın kenarında kurulmuştur. Yüzölçümü 1967 km², deniz seviyesinden yüksekliği 625 metre olan İlçenin Batısında Andız, Kuzeyinde Sarıçalı, Doğusunda Karageriş ve Güneyinde Sündiken dağları yer almaktadır. İlçe arazisinin % 48’i orman, % 25’i tarım, % 22’si çayır ve mera ve % 5’i çalılık alanlardan oluşmaktadır. Dağları, çam ve meşe ormanları ile kaplı olup kuzey ve batı yönünde orman örtüsü sık, Doğu ve Güney yönünde ise genellikle çıplaktır. Bu dağlar ve tepeler arasında da dik vadiler, dere boylarında sulu tarım alanları ve tepelerin düzlüklerinde tarıma uygun araziler bulunmakta, Çayırhan ve Beypazarı’na komşu arazileri kısmen düzlük alanlardan oluşmaktadır.

İlçe arazisi, genellikle güneye doğru meyilli olduğundan dere ve çaylar Güneyden geçen ve bölgenin en büyük akarsuyu durumundaki Sakarya Nehrine dökülmektedir. Kaynağını İlçe topraklarından alan Pınarbaşı, sofulu ve Nallıhan Çayları yörenin belli başlı akarsularını oluşturmaktadır.

İlçenin iklimi, İç Anadolu ve Batı Karadeniz Bölgeleri iklim özelliklerini göstermektedir. İlkbahar, Sonbahar ve Kış ayları genellikle yağışlı geçerken yaz aylarında pek yağış görülmemektedir. Kış aylarının fazla soğuk olmadığı İlçede, rakımı 200-250 metreye kadar düşen Sakarya Nehri Vadisinde ise daha ılıman bir iklim tipi görülmektedir.Nallıhan ve çevresinde yapacağınız gezilerde görülmesi gereken daha birçok özellikli yer bulunuyor. Bunlar arasında 500 yıllık ardıç anıt ağacını barındıran Meyil Hacılar Köyü, yöreye has Anadolu yaban koyunları, tiftik keçisi gibi hayvanları görebileceğiniz Doğandere Köyü yer alıyor. Ömer Şeyhler, Karacasu, Tekke Köylerinde, gezi ve fotoğraf severlerin hoşuna gidecek objeler bulunuyor. llıca şelalesi ve mesire yerleri, Nallıhan’ın tarihi evleri, ipek böcekçiliği, el işi iğne oyaları, ahşap su fıçısı yapımı görülmesi gereken değerler arasında sayılıyor. Ayrıca Danişment Köyü doğusunda ki anıt tepe olarak ilgi gören, Asarlık Tepesi farklı yapısı, silueti, oluşumu, rengi ile dikkat çekiyor.